انواع پمپ های دوزینگ و پمپ پریستالتیک و تفاوت های آن ها
برخی صنایع نظیر آزمایشگاه ها، صنایع غذایی و دارویی، از مواردی هستند که نیاز به پمپاژ میزان کم و در عین حال دقیقی از سیالات مختلف را دارند. به همین دلیل در سال های اخیر پمپ هایی مناسب انجام این عملیات طراحی و عرضه شده اند. در این مقاله قصد داریم ابتدا به تشریح دو نوع از رایج ترین پمپ های آزمایشگاهی شامل دوزینگ پمپ و پمپ پریستالتیک پرداخته و سپس به ذکر تفاوت های هر یک با دیگری بپردازیم.
تعاریف
دوزینگ پمپ
این نوع پمپ ها از جمله پمپ های جا به جایی مثبت بوده و به منظور تزریق مقدار حجمی مشخصی از یک ماده به هرگونه دوغابی استفاده می شوند. همچنین ماهیت عملکرد آن ها بدین گونه است که تزریق را به صورت پیوسته، با دقتی بسیار بالا انجام دهند. زیرا امکان اندازه گیری در خروجی این پمپ ها وجود دارد. بنا بر همین ویژگی ها به انواع پمپ دوزینگ، مترینگ پمپ یا پمپ اندازه گیر نیز گفته می شود. تنظیم میزان تزریق سیالات در این پمپ ها به دو صورت دستی یا اتوماتیک امکان پذیر است. نوع دوم آن به کمک یک آنالایزر آنلاین و تعیین set point در آن، گزارش مقدار لحظه ای ماده تزریق شده را توسط ارسال سیگنال به اپراتور می دهد. به همین ترتیب دستور کم یا زیاد کردن میزان تزریق هم به پمپ صادر می شود. محصولات دوزینگ پمپ ها در انواع سلونوءیدی، موتوری و هیدرولیکی تولید می شوند.
کاربرد های انواع دوزینگ پمپ
- صنایع دارویی
- صنعت تصفیه آب و فاضلاب به منظور پاک سازی و از بین بردن سختی آب
- کلر زنی آب استخرها و آب های آشامیدنی
- به منظور کنترل pH مواد به کمک تزریق اسید و باز
- صنایع تولید چوب و کاغذ
- صنایع شیمیایی
- صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع غذایی و تولید نیشکر
پمپ پریستالتیک
پمپ های پریستالتیک که با نام پمپ غلطکی نیز شناخته می شوند، نیز از جمله پمپ های جا به جایی مثبت به شمار می روند. به صورت کلی این پمپ ها متشکل از یک تیوپ که در واقع لوله ای انعطاف پذیر بوده و چندین غلطک یا کفشک که روی یک روتور قرار گرفته است، تشکیل شده اند. معمولا غلطک برای فشار های پایین و کفشک برای فشار های بالا مورد استفاده قرار می گیرد. اما وظیفه هر دوی آن ها، متراکم سازی و سپس آزاد کردن تیوپ می باشد. از این طریق، مکش لازم برای پمپاژ سیالات تامین می گردد. این غلطک یا کفشک ها همانطور که ذکر شد، روی قطر روتوری دایره ای شکل جاگذاری شده اند. انواع مدل های شیلنگی، تیوپی، غلطک با انسداد ثابت یا فنر دار و خارج از مرکز ۳۶۰ درجه ای از جمله نمونه های مختلف محصولات پمپ پریستالتیک به شمار می روند.
کاربرد های انواع پمپ پریستالتیک
- صنایع شیمیایی
- صنایع پزشکی در مواردی همچون دیالیز، تزریق خون و بای پس قلب
- صنعت دارو سازی و آزمایشگاه ها
- مصارف کشاورزی
- موارد ساختمانی همچون انتقال سیمان
- صنایع تولید رنگ و کاغذ
- صنعت آب و فاضلاب در تصفیه خانه ها
- موارد نظامی برای انتقال مواد خطرناکی جهت ساخت آلیاژ و مواد منفجره
- آکواریوم ها
- صنایع شیلات برای تزریق غذا به آبزیان
- صنایع غذایی
- صنایع آرایشی و بهداشتی
تفاوت پمپ پریستالتیک و دوزینگ پمپ
به صورت کلی جهت داشتن انتخابی صحیح بین پمپ هایی که کاربرد مشابه دارند، لازم است ابتدا با تفاوت های آن ها با هم آشنا بود تا بتوان بهترین گزینه را انتخاب نمود. به همین خاطر در این قسمت قصد داریم به تفاوت های پمپ پریستالتیک و دوزینگ پمپ بپردازیم تا از این طریق جهت خرید هر یک از آن ها بهترین اقدام را انجام دهیم.
- نحوه پمپاژ این دو پمپ با هم تفاوت داشته و به این صورت است که پمپ دوزینگ ، تزریق را به صورت ضربه ای انجام داده، اما پمپ پریستالتیک عملیات پمپاژ را به صورت پیوسته انجام می دهد.
- میزان قدرت لازم برای توانایی مکش در انواع پمپ دوزینگ حداکثر دو متر و در پمپ های پریستالتیک بسیار بیشتر از این مقدار می باشد.
- میزان فشار تولیدی این دو پمپ هم با هم متفاوت است. پمپ های دوزینگ قابلیت تامین فشار های بالایی را داشته، اما انواع پمپ پریستالتیک نهایتا می توانند تا 4 بار را تامین کنند. علت این فشار پایین در پمپ پریستالتیک نیز به خاطر این است که عملیات پمپاژ در آن ها توسط تغییر شکل تیوپی پلاستیکی صورت می گیرد، در فشار های بالا امکان انعطاف پذیری و خم شدگی این تیوب تا حد زیادی کاهش یافته، در نتیجه عملکرد پمپ را دچار مشکل می کند.
- معمولا قیمت پمپ دوزینگ بیشتر از انواع پمپ پریستالتیک است. به این خاطر که قطعاتی همچون مکانیکال سیل و آب بند در پمپ دوزینگ وجود دارد.
- از دیگر تفاوت های پمپ پریستالتیک و دوزینگ پمپ، امکان تنظیم میزان تزریق سیالات در آن هاست که پمپ های دوزینگ در تمامی رنج ها این قابلیت را داشته، اما پمپ های پریستالتیک اکثرا در رنج های پایین این امکان را ندانرد.
- نگهداری پمپ های تزریق در مقایسه با پمپ های پریستالتیک بیشتر است. چراکه قطعات مصرفی بیشتری در پمپ دوزینگ وجود دارد که با سیال در تماس هستند. این قطعات شامل هد، اورینگ و در برخی مدل های خاص دیافراگم می باشد. اما در انواع پریستالتیک تنها جزئی که در تماس با سیال قرار داشته و احتمال خرابی دارد، تیوپ یا شیلنگ پمپ می باشد.
- موارد استفاده از این پمپ ها نیز متفاوت است. پمپ دوزینگ در صنایعی همچون صنعت آب و فاضلاب، نفت، گاز و پتروشیمی بوده، اما انواع پمپ پریستالتیک در مواردی با مقیاس کوچک تر نظیر مصارف آزمایشگاهی، موارد پزشکی و صنایع غذایی استفاده می شوند. البته گاهی از پمپ های دوزینگ نیز در این صنایع بهره گرفته می شود.
خرید انواع پمپ دوزینگ و پمپ پریستالتیک
خوشبختانه فروشگاه اینترنتی شهر پمپ عرضه کننده انواع برند های داخلی و خارجی دوزینگ پمپ ها و پمپ های پریستالتیک موجود در بازار فروش ایران می باشد. همچنین از مزایای دیگر خرید اینترنتی این محصولات از این مجموعه می توان به صرفه جویی در زمان و نیز بهره مندی از راهنمایی های رایگان کارشناسان ما جهت انتخاب بهترین و مناسب ترین مدل، تنها با یک تماس اشاره کرد. اما به صورت کلی موارد زیر از مهم ترین پارامتر ها برای خرید این محصولات به حساب می آید.
- دمای موجود در محیط و دمای سیال
- دبی و فشار مورد نظر
- دقت لازم برای عملیات پمپاژ
- توجه به درصد خطای کار
- متریال پمپ، متناسب با جنس سیال
- روش تزریق
- میزان برق مصرفی مد نظر