معرفی صفر تا صد شغل جوشکاری
جوشکاری یکی از حرفههای مهم در دنیای امروز است. این حرفه، نیاز به مهارتهای فنی و تخصصی دارد و در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، هوافضا، نفت و گاز، ساخت و ساز و… کاربرد دارد. جوشکارها نقش مهمی در فرآیند تولید و تعمیر قطعات فلزی ایفا میکنند و به همین دلیل، همواره تقاضای بالایی برای این شغل وجود دارد. در این مقاله به معرفی کامل شغل جوشکاری میپردازیم و با ویژگیهای مختلف آن آشنا میشویم.
معرفی شغل جوشکاری
جوشکار فردی متخصص است که در سازههای مختلف مانند پلها، نیروگاهها، ساختمانها و… فلزات را به یکدیگر متصل میکند. این فرایند توسط ابزارهای خاص و با ایجاد گرمای شدید انجام میشود. جوشکارها میتوانند بصورت پروژهای کار کنند یا در کارخانهها و کارگاهها استخدام شوند. برخی از آنها حتی در زیر آب به ساخت و تعمیر سازههای مرتبط با سکوهای نفتی میپردازند. همچنین، بعضی از جوشکارها خدمات جوشکاری از جمله تعمیر و ساخت قطعات مختلف را بصورت کار در منزل ارائه میدهند.
برای مشاهدهی جدیدترین آگهیهای استخدام جوشکار در حوزههای مختلف، کلیک کنید.
انواع جوشکاری
در ادامه با انواع محیطهایی که یک جوشکار میتواند در آنها بطور تخصصی کار کند، آشنا خواهید شد.
صنعت هوافضا
جوشکارها با رعایت استانداردها و مقررات سختگیرانه، روی پروژههای مختلف صنعت هواپیماسازی یا حتی پروژههای مربوط به فضاپیماها و ماهوارهها کار میکنند. با توجه به حساسیت بالای کار در این حوزه، جوشکاران صنعت هوا فضا درآمد خوبی دارند.
صنعت خودروسازی
صنعت خودروسازی برای ساخت وسایل نقلیه و تعمیر آنها به جوشکاران نیاز دارد. جوشکاران باید اطمینان حاصل کنند که وسایل نقلیه ساخته شده، از جمله انواع ماشین و موتور، میتوانند در برابر فشارها و نیروهایی که به آنها وارد میشود مقاومت کرده و تحت هر شرایطی ایمنی راننده و مسافران را تضمین کنند.
ساخت و ساز
جوشکاری در صنعت ساختمانسازی و پروژههای مسکونی و تجاری کاربرد دارد. مهارتهای مورد نیاز در جوشکاری ساختمانی با توجه به نوع پروژه متفاوت هستند. معمولا جوشکارهایی که روی پروژههای مسکونی کار میکنند، کارهای سادهتری مانند اتصال لولهها را انجام میدهند. این در حالی است که در پروژههای تجاری و عمرانی بزرگ، جوشکارها به مهارتهای بیشتری نیاز دارند.
کارخانهها و کارگاهها
برخی جوشکارها در کارخانهها و کارگاههای مختلف به تولید ابزارهای فلزی میپردازند. از ابزار و وسایلی که آنها ساختهاند میتوان در حوزههای مختلفی از جمله کشاورزی و ساخت و ساز استفاده کرد.
جوشکارهای هستهای
جوشکارهای هستهای که در محیطهای خطرناک کار میکنند، ممکن است برای کار بر روی زیردریاییها، کشتیها یا رآکتورهای هستهای به مجوز ویژه نیاز داشته باشند. این نوع مشاغل با مسئولیت زیادی همراه هستند، بنابراین این جوشکاران باید تجربه و مهارت بالایی داشته باشند.
لولهکشی
این جوشکاران در صنایع مرتبط با برق، نفت، گاز و آب فعال هستند. جوشکاران فعال در حوزه لولهکشی برای مصارف صنعتی مختلف، شبکههای لولهکشی را طراحی کرده و به نصب و تعمیر آنها میپردازند.
دکلهای نفتی
جوشکارها ممکن است در سکوها و دکلهای نفتی مختلف کار کنند. آنها در ساخت دکل و همچنین تعمیر و نگهداری آن نقش دارند. معمولا جوشکارهای دکل در محل کار خود زندگی میکنند؛ زیرا ممکن است در هر زمان از شبانه روز برای تعمیرات اضطراری به حضور آنها نیاز باشد. این جوشکارها همچنین ممکن است مجبور باشند در شرایط خطرناک کار کنند و به همین دلیل جزو پردرآمدترین جوشکاران هستند.
کشتیسازی
جوشکاری در صنعت کشتیسازی نیز کاربرد دارد. جوشکاران در ساخت، تعمیر و نگهداری کشتیها نقش مهمی ایفا میکنند. بعضی جوشکارها در بنادر مختلف فعالیت میکنند، در حالیکه برخی دیگر به عنوان یکی از خدمهی کشتی استخدام میشوند تا در سفرهای طولانی، تعمیرات ضروری را انجام بدهند.
شرح وظایف جوشکاری
جوشکاران با توجه به محیط کاری خود وظایف مختلفی را برعهده میگیرند. در ادامه لیست کوتاهی از وظایف مهم یک جوشکار آورده شده است.
بررسی نقشهها و دستورالعملها برای انجام پروژهها
انتخاب بهترین ابزار جوشکاری با توجه به نیازهای هر پروژه
آمادهسازی ابزار و قطعات با توجه به دستورالعملها (مثلا برش قطعات با اره برقی بر اساس اندازههای از پیش تعیینشده)
استفاده از آسیاب زاویهای برای آمادهسازی قطعاتی که باید جوش داده شوند
تراز کردن قطعات با استفاده از کولیس، خطکش و…
جوش دادن قطعات با استفاده از تجهیزات دستی یا نیمه اتوماتیک در موقعیتهای مختلف (عمودی، افقی یا بالای سر)
تعمیر ماشینآلات و سایر قطعات با جوشکاری و پر کردن ترکها
آزمایش و بررسی سطوح و ساختارهای جوش داده شده، برای پیدا کردن ایرادات
نگهداری از ابزار و تجهیزات در شرایطی که ایمنی را به خطر نیندازند
شرایط لازم برای استخدام به عنوان جوشکار
برخی از کارفرمایان صرفا جوشکارهای با تجربه را استخدام میکنند. اما برخی دیگر، افراد کمتجربه یا علاقهمندان به این حرفه را که به تکنیکهای جوشکاری مسلط نیستند، با حقوق پایینتر استخدام میکنند و آموزشهای لازم را به آنها ارائه میدهند.
بطور کلی، داشتن اطلاعات کافی درباره فرآیند جوشکاری، مسائلی مانند جوشکاری co2، جوشکار آرگون، ابزار مورد نیاز جوشکاری، انواع الکترود و… برای فردی که میخواهد به عنوان جوشکار استخدام شود، ضروری است.
مزایای شغل جوشکاری
در ادامه دو مزیت مهم شغل جوشکاری را مرور میکنیم.
تنوع شغلی
در صنایع مختلف، از جمله ساخت و ساز، به جوشکار نیاز است. همچنین، برخی جوشکاران میتوانند دورههای آموزشی برگزار کنند و با دریافت هزینه، دانش خود را به دیگران انتقال بدهند. فرصتهای شغلی متعددی که در این حوزه وجود دارد، یکی از بزرگترین مزیتهای آن محسوب میشوند.
نیاز نداشتن به مدرک رسمی
معمولا برای آغاز فعالیت در یک حرفه، باید ابتدا دورههای آموزشی آن را گذراند. اما جوشکاری این فرصت را در اختیار افراد قرار میدهد که نکات و تکنیکهای لازم را حین کار بیاموزند. البته دورههای جوشکاری توسط آموزشگاههای فنی و حرفهای برگزار میشوند، اما افرادی که نمیخواهند در این دورهها شرکت کنند، میتوانند مستقیم وارد بازار کار بشوند و پس از مدتی فعالیت به عنوان شاگرد، مهارتهای خود را تقویت کنند.
معایب جوشکاری
افرادی که جوشکاری را به عنوان حرفهی آینده خود انتخاب میکنند، باید به خوبی با معایب آن آشنا باشند. در ادامه به برخی از این معایب اشاره شده است.
ریسکهای مرتبط با سلامتی
یکی از شایعترین آسیبهایی که جوشکاران با آن مواجه میشوند، سوختگی است. آسیبهای چشمی به دلیل قرار گرفتن در معرض گازهای سمی و مواد خطرناک، یکی دیگر از خطراتی است که سلامت جوشکاران را تهدید میکند. همچنین، شغل جوشکاری آرگون به دلیل گرمازدگی ممکن است عوارضی چون خستگی، تهوع و شکمدرد ایجاد کند.
ساعتهای کار طولانی و دوری از خانه
ممکن است درآمد جوشکاری آرگون یا co2 بسیار خوب باشد، اما این شغل سختیهای زیادی دارد. بسیاری از افراد نمیتوانند با ساعات کاری طولانی و ددلاینهای فشرده برای تحویل پروژه کنار بیایند. همچنین، در برخی از حوزههای جوشکاری، مانند جوشکاری در دکلهای نفتی، ممکن است افراد مجبور باشند برای مدتی دور از خانه زندگی کنند.
دشواریهای مربوط به آب و هوا
آن دسته از جوشکارها که باید در فضای باز کار کنند، ممکن است با چالشهای مختلفی مواجه شوند. برخی شرایط آب و هوایی مانند رعد و برق ممکن است در کار آنها وقفه بیندازد. این وقفهها باعث طولانیتر شدن مهلت پروژه، و در برخی موارد، کم شدن میزان دستمزد جوشکار میشود.
آینده شغل جوشکاری
آینده جوشکاری تا حد زیادی به شرایط کشور و پیشرفت فناوری در این حوزه وابسته است. با این حال، میتوان گفت که همچنان نیاز زیادی به جوشکاران احساس میشود و فرصتهای شغلی متعددی برای آنها وجود خواهد داشت.
به دلیل توسعه صنایع مختلف، ابزارها و تکنیکهای جدیدی در جوشکاری به وجود میآید. جوشکارهایی که به دنبال استفاده از ابزارها و یادگیری تکنیکهای جدید باشند، شانس بیشتری برای کاریابی خواهند داشت.
درآمد حرفه جوشکاری
مانند بسیاری از مشاغل دیگر، میزان تجربه، موقعیت جغرافیایی و محل کار، از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر میزان حقوق یک جوشکار هستند. درآمد ماهانه یک جوشکار در ایران با توجه به موارد فوق، بین ۶ الی ۱۵ میلیون تومان است.
درآمد این حرفه در کشورهای خارجی نیز قابل قبول است و به همین دلیل برخی از جوشکارها به فکر مهاجرت هستند. کشورهایی چون استرالیا، آلمان، هلند و فرانسه از مقصدهای محبوب برای جوشکاران محسوب میشوند.
جمعبندی
در این مقاله به مزایا و معایب شغل جوشکاری اشاره کردیم و آن را بطور کامل معرفی کردیم. جوشکاری یکی از مشاغل مهم در عرصه صنعت است. فرصتهای کاری متعددی پیش روی جوشکارها قرار دارد و آنها میتوانند در محیطهای مختلفی مشغول به کار شوند. درآمد قابل قبول این شغل باعث میشود افراد زیادی سراغ آن بروند. با این حال، جوشکاری خطرات زیادی برای سلامتی افراد دارد و باید با رعایت نکات ایمنی، این خطرات را به حداقل رساند.