چگونه در کورل، فارسی یا نستعلیق بنویسیم؟
کورل دراو(CorelDraw) از جمله نرم افزارهای ویرایش گرافیکهای برداری، تصویرسازی و انجام طراحی است.
کورل ساخته شرکت نرمافزاری اتاوا است و به کاربران اجازه میدهد تا کارهایی مانند افزودن افکتها به تصاویر، تنظیم کنتراست، متعادلسازی رنگ، نوشتن، طراحی لوگو و سایر موارد را انجام دهند. این نرم افزار قادر به کار روی چندین لایه با حداکثر انعطاف پذیری است.
کورل چه کاربردی دارد؟
در اصل برای خلق آثار گرافیکی است. میتواند طراحی وکتور و طراحی گرافیکی را پوشش دهد و بیشتر در طراحی صنعتی و بسته بندی کاربرد دارد.
یادگیری این نرم افزار و رابط کاربری آن، نسبتا ساده است و در بین طراحان گرافیک کم تجربه، محبوبیت بیشتری دارد. با این حال، ویژگیهای کمتری را در اختیار تصویرگران یا طراحان حرفهای قرار میدهد.
رقبای کورل
اگر آگهیهای استخدام کورل کار را در سایتهای مختلف دیده باشید، شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که با وجود رقیب قدرتمندی مثل ادوبی ایلوستریتور، چرا شرکتها به دنبال طراح کورل هستند. با آن که ایلوستریتور به عنوان استاندارد حرفهای در بین نرم افزارهای گرافیکی در نظر گرفته میشود، ولی کورل با داشتن قیمت پایین تر، محیط ساده تر، دشواری کمتر و ویژگیهای مناسبش، برای بسیاری از کاربردهای صنعتی در بازار، مناسبتر است. به این دلیل است که بسیاری از شرکتها، استفاده از این نرم افزار را به جای ایلوستریتور ترجیح میدهند.
ابزارهای کورل دراو
در پنجره معمولی نرم افزار کورل، جعبه ابزارهای مختلفی قرار گرفته است. همچنین یک منوی کشویی ابزار در نوار منو وجود دارد.
هر ابزار انتخاب شده، گزینههای کشویی خودش را دارد. در ادامه به معرفی این ابزارها میپردازیم:
- Pick Tool: یک ابزار انتخابی که مانند ابزار Move Tool فتوشاپ عمل میکند. در گوشه سمت راست پایین ابزار، گزینههای مختلفی مانند freehand pick و free transform را خواهید دید. این گزینهها به شما امکان تغییر در اندازه تصویر را میدهند تا با ماوس یک تصویر آینهای ایجاد کنید.
- Shape Tool: تصویر، شکل یا حتی متن انتخاب شده را با این ابزار تغییر دهید. بنابراین هنگامیکه بخشی انتخاب میشود، آن قسمت از جسم میتواند به بافتهای مختلف مانند لکه دار،تار، چرخش دار و غیره درآید.
- Crop Tool: همانطور که از نامش پیداست، به اصلاح تصویر، شکل یا متن انتخاب شده کمک میکند. همچنین به شما این امکان را میدهد تا تصویر را مانند یک چاقو برش دهید (شکل را به برشهای مختلف تقسیم کنید که به طور جداگانه قابل ویرایش هستند) و حتی پاک کنید (با استفاده از Eraser).
- Zoom Tool: به شما امکان بزرگنمایی هر قسمت کوچکی از شکل یا متن را میدهد تا طراح بتواند تیراداتش را با دقت اصلاح کند.
- Freehand Tool: این ابزار جادویی دارای چندین گزینه طراحی است که به شما امکان ایجاد و ترسیم هر طرحی را میدهد. بنابراین این ابزار نقش بسیار مهمی در مرحله اول طراحی گرافیک دارد.
- Artistic Media Tool : این ابزار مانند قلم مو، اسپری یا خودکار است. بنابراین در صورتی که میخواهید متن خوشنویسی یا گرافیتی ایجاد کنید، این ابزار مفید خواهد بود.
- Rectangle Tool: این ابزار به ایجاد شکل مستطیل کمک میکند. همچنین دارای گزینه ای از مستطیل 3 نقطه است. هنگامیکه دو نقطه از مستطیلی رسم شد، کاربر میتواند به سرعت با کشیدن ماوس، یک مستطیل بسازد.
- Ellipse Tool: با این ابزار یک شکل بیضی مانند دایره ایجاد کنید. همچنین با استفاده از 3 نقطه بیضی، مانند ابزار ترسیم مستطیل به شکل گیری سریع کمک میکند.
- Polygon Tool: ابزار چند ضلعی اشکالی با بیش از 4 ضلع ایجاد میکند. همچنین به چندین شکل آماده مانند شکل بنر، ستاره، مارپیچ، فلشها و شبکه چهارخانه ترسیم نمودار هم دسترسی دارید.
- Text Tool : ابزار متن به ایجاد کاراکترهای متنی و کادرهای متنی کمک میکند. میتوانید آنها را با استفاده از ویژگیها و گزینههای قالب بندی نمایش داده شده در نوار ابزار، ویرایش کنید. همچنین در صورت نیاز به ایجاد متن به شکل جدول، میتوانید مستقیماً با این ابزار یک جدول اضافه کنید.
- Parallel Dimension Tool : بسیاری از مهندسان عمران و معماران از کورل استفاده میکنند. بنابراین این ابزار آماده برای نمایش ابعاد در اشکال مختلف، مناسب است.
- Straight-line connector Tool : این ابزار به اتصال اضلاع مختلف در هر شکلی کمک میکند و در عین حال دو طرف را جدا نگه میدارد.
- Drop shadow Tool: این ابزار برای افکت دهی است. هر قسمتی از شکل یا متن انتخاب شده را به صورت مخروطی، برجسته، سایه انداخته، اکسترود و غیره در میآآورد.
- Eye Dropper Tool: این ابزار معمولی برای انتخاب رنگ است. بخش جالب اینجا Attributes Eyedropper است. بنابراین میتوانید ضخامت، اندازه و تمام جلوهها و ویژگیهای شکل دیگری را انتخاب کرده و مستقیماً آن را در شکل خودتان کپی کنید.
- Interactive Fill Tool: این ابزار تقریباً شبیه به ابزار پر کردن معمولی است، اما گزینههایی مانند گرادیان و همه را میتوان در اینجا اعمال کرد. همچنین دارای ابزار Mesh است. این ابزار شبکههایی را در اطراف شکل ایجاد میکند و در صورت نیاز به رنگآمیزی یا سایهزنی پیچیده، به عنوان مثال، در یک نقاشی میوه یا منظره، کمک میکند.
- Smart Fill Tool: این ابزار به پر کردن رنگ در شکلی بسته کمک میکند. بسیار شبیه ابزار paint bucket در MS Paint است.
فونت فارسی یا نستعلیق در طراحی
یکی از چالشهای بزرگ طراحان امروزی، ایجاد همزیستی بین عناصر سنتی و تکنولوژی مدرن است. نستعلیق خط اصلی و سنتی فارسی است. در ایران، خط نستعلیق به عنوان سیستم نگارش ملی برای اکثر نسخههای خطی و اسناد غیرمذهبی، حداقل در پنج قرن گذشته استفاده شده است. در پاکستان و بنگلادش، تقریباً همه چیز به زبان اردو و به نستعلیق نوشته میشود. نستعلیق در حیدرآباد، لاکنو و دیگر شهرهای اردو زبان هم بسیار محبوب است.
نستعلیق در ایران به عنوان هویت ملی، سبک مورد علاقه نگارش و یکی از زیباترین سبکهای خوشنویسی است.
ویژگیهای فونت نستعلیق
پیچیدگی فونت فارسی و نستعلیق، آن را به یکی از چالش برانگیزترین سبکهای نوشتاری در جهان تبدیل کرده است. وابستگی متنی در نستعلیق، قدرتمند است. نستعلیق خط شکستهای با خطوط افقی بلند و فرمهای گرد اغراق آمیز است.
خط نستعلیق دارای ویژگیهای زیر است:
• متن از راست به چپ نوشته میشود در حالی که اعداد از چپ به راست نوشته میشوند.
• خط نستعلیق ذاتاً خطی شکسته است.
• شکل تک تک حروف بسته به اینکه حرف به تنهایی، در ابتدای کلمه، وسط یا در آخر باشد، تغییر میکند.
• یک نوشتار پیوسته حاصل از اتصال دو یا چند کاراکتر به صورت شکسته است.
تایپوگرافی فارسی چالشی بزرگ در صنعت چاپ و نشر است. امروزه بسیاری از تایپفیسهای نستعلیق در بازار موجود است. اما کاستیهای زیادی دارند. نمونه ای از این نوع فونتها و نرم افزارها شامل فونتهای نستعلیق از نوع دهلوی، نستعلیق لاهوری و فیض نستعلیق، فونت ایران نستعلیق و همچنین نرم افزارهای کورل، چلیپا، کلک و میرعماد هستند.
فارسی یا نستعلیق نویسی در کورل
اول باید پکیج زبان مورد نیاز یعنی مجموعه فونت فارسی یا مجموعه فونت نستعلیق را نصب کنید. در ویندوز باید مراحل زیر را دنبال کنید:
1.به کنترل پنل بروید، سپس regional and language options را انتخاب کرده و به تب advanced بروید و زبانی را برای برنامههای غیر یونیکد انتخاب کنید، در اینجا میخواهیم فارسی بنویسیم پس Persian مناسب است.
پس از این تغییر، کامپیوتر شما باید ری استارت شود. اگر پیامیظاهر شد، فقط روی ok کلیک کنید. پس از ری استارت ، برنامه کورل را باز کنید و مراحل زیر را دنبال کنید.
2.در نوار منو بر روی tools کلیک کنید و سپس روی options کلیک کنید.
3.حالا یک پنجره کوچک باز میشود، در سمت چپ آن زیر منوی documents را باز کرده و روی styles کلیک کنید.
در سمت راست پنجره، یک منوی دیگر را مشاهده خواهید کرد، در آنجا روی Default Artistic Text کلیک کنید، سپس دوباره در سمت راست، روی دکمه edit کلیک کنید.
4.وقتی روی دکمه edit کلیک میکنید، پنجره text format too باز میشود.
در اینجا باید فونت پیش فرض فارسی را انتخاب کنید. برای مثال در قسمت font properties به صورت زیر عمل کنید:
- فونت را روی Nastaliq قرار دهید.
- استایلز را روی Normal تنظیم کنید.
پس از انجام این تغییر روی ok کلیک کنید ولی پنجره options را نبندید. البته Text Formatدر نسخه 11 کورل و بالاتر، کمی متفاوت است. در این نسخهها باید کادر script را روی Middle eastern تنظیم کنید.
5.حالا در پنجره options، در پنل سمت چپ رویdocument کلیک کنید. سپس در سمت راست، گزینه save options as default for new documents را تیک بزنید و گزینه styles را هم تیک بزنید، در غیر این صورت تنظیمات متن شما ذخیره نمیشود.
اکنون روی ok کلیک کنید تا پنجرهoptions بسته شود.
6.مطمئن شوید که در تنظیمات language and regional ویندوزتان، قسمت date & time format هم روی سبک محلی شما یعنی Persian قرار دارد، اگر این گزینه را تغییر ندهید در تایپ اعداد به مشکل خواهید خورد.
بعد از اینکه این تنظیمات را انجام دادید، میتوانید به راحتی هر فونت فارسی و نستعلیق نصب شده روی کامپیوترتان را در کورل تایپ کنید.